Varför är det så viktigt, egentligen, att veta könet på den person vi möter?
 
Som ni vet så brinner jag väldigt mycket för det här med genustänket och att vara genusmedveten.
Egentligen är det så att jag helst av allt debatterar detta ämne "öga mot öga", alltså muntligt. Tycker nästan att det går lättare att få fram allt jag vill säga då.
Men nu har jag i alla fall gjort en kategori här på bloggen just för detta ämne, då jag ändå känner att jag behöver få skriva av mig någon gång då och då.
 
Tänkte skriva lite om mina tankar angående det här med att så pass många människor blir provocerade, känner sig nästan illa till mods, över att träffa en annan person som de inte kan "se könet" på. Denna debatt handlar mest om barn som bär könsneutrala kläder, så jag tänkte att jag fokuserar blogginlägget på just de bemötandena.
Som jag förstått det tycker "genusmotståndarna" alltså att man ska klä barnen så att "man ser om det är en pojke eller en flicka".
Men VARFÖR måste vi absolut veta vilket kön det är vi möter?
Vilken rimlig förklaring finns det till det?
Tänk!
Jag kan inte komma på något annat egentligt svar än att anledningen till att vi måste veta könet är för att vi ska veta hur vi ska bemöta barnet. Hur vi ska prata med barnet. Hur vi ska "behandla" barnet. 
 
Och ärligt talat kan jag inte förstå hur man inte ser det stora felet i den meningen!!
Vi måste veta könet på barnet för att veta om vi ska bemöta hen på ett tuffare sätt och med tuffare uttryck (pojke) eller med söta silkesvantar (flicka). Det är INTE att möta barnen på lika villkor!
 
Jag har alltid vetat att den dagen jag får barn så tänker jag inte ta reda på könet i förväg. Självklart ser jag inte ner på de som tar reda på det, men det här är MINA tankar.
I alla fall så har jag bara vetat att det är det jag vill, och sedan jag upptäckt det här med genusmedvetenhet kan jag äntligen sätta ord på förklaringen till det...
Jag vill inte att alla ska ha en färdig bild, färdiga förväntningar, på barnet bara för att det är ett visst kön.
Jag vill inte att det barnets identitet och intressen redan ska vara utstakade och bestämda enbart på grund av vad hen har mellan benen.
 
Jag har också förstått att en del genusmotståndare "tycker synd" om "genusbarn". Att de inte får "vara sitt kön" och att de kommer bli identitetsförvirrade när de blir äldre.
Det verkar inte som om man kan säga tillräckligt många gånger att genus inte handlar om att förbjuda. Att förbjuda prinsesskläder till flickor eller bilar till pojkar. Att genus faktiskt handlar om att TILLFÖRA, inte ta bort.
Flickor tillåts faktiskt att klä sig i rosa kläder, om de tycker om rosa och pojkar tillåts leka med dinosaurier.
Men det handlar om att de ska ha utvecklat de intresserna själva, efter att ha fått ALLA möjligheter. Inte bara blivit introducerade till EN av världarna, och därmed förväntas att gilla det ena eller det andra.
 
Tänkte även delge lite av mina funderingar angående det med "identitetsförvirring". Detta är ingenting jag läst någonstans, utan det är MINA funderingar.
Genusmotståndare verkar som sagt tro att s.k. "genusbarn" kommer att bli identitets(köns)förvirrade när de blir äldre. Men egentligen, borde inte chansen vara ganska stor att effekten blir den motsatta?
Jag kan i och för sig ha fel, men handlar inte sådan förvirring oftast om att man "tillhör" ett visst kön men identifierar sig mer med det andra könet. Och då man, i och med det kön man har, vet vad som förväntas av en, vad man förväntas tycka om, hur man förväntas vara gör att man då känner sig väldigt förvirrad...
 
Men om man istället, ända från barnsben, verkligen fått utveckla sin alldeles egen person. Sin alldeles egen identitet; helt utan pekpinnar om vad man "borde" tycka om. Om man vuxit upp utan alla stämplar om vad som är "kvinnligt" respektive "manligt". Borde inte det innebära att man blir mindre förvirrad?
 
 
Tänkte att jag skulle avsluta med något som cirkulerar lite runt om här på internet...
Tycker det är väldigt tänkvärt.
 
How to know if a toy is for boys or girls?
Ask this question: Do you operate the toy with your genitalia?
No - It´s for either boys or girls
Yes - It´s not for children
Era fantastiska kommentarer!
1

Håller med dig om dina åsikter. Jag skulle inte heller vilja veta kön om jag skaffade barn.

Svar: Tack för din kommentar :-) Vad roligt att läsa om fler som håller med mig :-)
Ja, att ta reda på könet i förväg är något som jag inte kommer att göra den dagen jag skaffar barn. Vill inte att alla runt omkring mig ska ha en massa färdiga förväntningar på barnet redan innan det är fött. Hur hen ska vara, vad hen ska tycka om, vilka intressen hen ska ha o.s.v. bara på grund av vilket kön barnet har. Det känns nästan som om jag till och med skulle vilja träffa mitt framtida barn innan jag får veta vilket könet är...
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

mycket mycket bra inlägg!! <3

Svar: Tack! Vad roligt att du gillar inlägget :-D
Ja, genus behöver verkligen uppmärksammas ännu mera!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?